Before & After - Collaroy | Vellum Interiors | Sydney Interior Designer and Decorator

26 February, 2018

Before & After – Collaroy

Today I’m sharing with you the before and after shots from our recent bathroom renovation project on the Northern Beaches of Sydney. While the professional shots are beautiful on their own, there’s nothing like a good before shot to put them into perspective!

Built in the mid-90s, the 3 bathrooms and laundry of this classic beach house hadn’t been touched since then. The main brief from the clients was to freshen up the spaces, while making sure they still made sense within the rest of the house, which wasn’t being changed. The clients also had some beautiful furniture in need of a refresh, so the project began with fabric selection and re-upholstery. Once that was done, we began work on the bathrooms and laundry, inspired by the blue green palette from the re-covered furniture and the relaxed, beach-side location.

I hope you enjoy!

Powder Room & Sink Nook

Before


After

As these spaces were very functional already, the main thing needed was a spruce up. We replaced the peach and yellow tones with a more contemporary palette of white, grey and green. Adding wallpaper to highlight the view of the greenery through the window, replacing the vanity, fittings and tiles has transformed these spaces, and added a heap of personality, while still fitting in with the rest of the house.



Main Bathroom

Before


After

This room sits next to the wallpapered powder room, and like those spaces, needed to be modernised. The clients wanted to keep the cast-iron bath tub, which they kept from the dilapidated weatherboard house which sat here originally. The bath was re-sprayed and the feet re-chromed to fit in with the new scheme, making it a beautiful feature piece.


Ensuite

Before


After

Being empty-nesters, the ensuite is the most-used bathroom in the house. With a bathtub that was rarely filled, the brief was to make better use of the space, remove the bath and add a double vanity. Using the same palette as the other spaces, we also designed a large mirror to be the focal point of the room, maximise light and space and create a sense of luxury. Timber battening was added to the ceiling to match the ceilings in the rest of the house. The adjacent powder room was also renovated, with timber wall panelling tying in with the v-groove cabinetry doors in the ensuite.


Pool Bathroom

Before


After

The “pool bathroom” is entered from outside near the swimming pool, so is a more hard-working area. There is also a second door to the garage, allowing easy wheelchair access for the client’s son when he visits. With a functional layout already, and not much room for change, the aim here was to modernise the space and add some better functioning storage. New tiles, fittings and vanity were added with a large vintage mirror to soften the straight edges of the space. The feature here is the custom vanity, in a beautiful blue green, tying in with the palette of the indoor bathrooms.


Laundry

Before

After

The laundry also had a really well-functioning layout. It sits next to the pool bathroom, and is also accessed via the outdoors. The clients’ two dogs, Oscar and Rosie, eat and sleep in this space too, and one request was to have somewhere for their beds to be put away. Using the same materials as the bathroom next door, replacing appliances and plumbing, the space now offers somewhere colourful and fresh to do laundry in, and a sleeping nook for both doggies!


A big thanks to our amazing trade partners on this project:

Finabode
JG Bathrooms
Wilmont Joinery
Photography by Natalie Hunfalvay, styled by me (Alex Gourlay).

,,

It was such a pleasure to have had Vellum Interiors deal with the design and renovations of our bathrooms and laundry. One of my main concerns was that the new bathrooms wouldn’t fit with the rest of the house, but Alex was very considerate with the design. The way Alex presented the designs to us was so detailed and beautifully presented, and included all the items she recommended up front.

All costs were also were communicated from the very beginning to the end of our project so there were no surprises. During the renovations, any issues or problems that arose during the 10 weeks or so of work were dealt with by Alex in a calm and positive manner. Alex has a wonderful flair with a very unique style that suits our home beautifully. We are thrilled with the result!

Share your thoughts...

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share this article
@ vellum_interiors